Gedurende al de jaren dat ik op karper vis, heb ik zoals iedereen goede en slechte visseizoenen gekend. In een slecht seizoen probeer je wel eens een andere aanpak om toch nog een bevredigend resultaat neer te zetten . Ook tijdens Frankrijktrips is dit het geval. Er worden lessen getrokken om beter voorbereid en meer succesvol te zijn gedurende volgende trips.


Mijn laatste trip in het najaar van 2012 naar Abbey lakes bracht inderdaad meer succes door een compleet andere aanpak. Maar laten we starten bij het begin.


Abbey Lakes werd opengesteld in 2000 en is een merencomplex van 5 verschillende meren. Deze variëren in grootte tussen de 5 en de 14 hectare. Tijdens mijn eerste trip naar Abbey lakes beviste ik Heron lake, met een oppervlakte van 14 ha de grootste plas van het complex. Zoals te verwachten bracht deze eerste trip niet het gewenste resultaat en wel om diverse redenen. Je kent het water totaal niet en moet alles nog uitzoeken. Sinds dat eerste jaar is er veel veranderd op Abbey lakes. Ik vis er nu al 12 jaar en minstens 2 maal per jaar word er een sessie geplant richting het door mij zo graag beviste water.


De goed verzorgde accommodatie maakt dat het ook voor mijn echtgenote aangenaam vertoeven is aan de oevers van Abbey lakes. Denk hierbij onder andere aan douches, toiletten en het clubhuis. De winkels bevinden zich op slechts 5 minuten rijden van het complex. In de beginjaren was het zo dat veel voer storten garant stond voor veel vis vangen. Waren het nu partikels of boilies of een combinatie van die twee, dat maakte niet zoveel uit. Zolang er maar voldoende op je stek lag. Na verloop van tijd kenden de vissen dit en werd het vangen toch wel iets moeilijker. Over het algemeen word er nu heel anders gevist op Abbey lakes.


De meeste vissers droppen met behulp van een voerbootje een pva zakje op een open plekje tussen het wier.


Tijdens mijn laatste trip naar Abbey lakes was ik reeds enkele dagen voor de geboekte datum aanwezig. Ik was daar om jonge karpervissers te begeleiden tijdens een jeugdweekend. Dit weekend werd georganiseerd door Vlemmix hengelsport Tilburg. Deze groep jeugdige vissers visten op een water vlak naast Heron. Dit was het water dat ik geboekt had om de komende dagen te bevissen.


Heron lake was dat weekend volledig volgeboekt door een groep Franse vissers. Hierdoor was het niet mogelijk om al een stek bezet te houden. Wat ik wel al kon doen was observeren. Ik vond een stek waar zich duidelijk veel vis ophield. Af en toe was het daar net een dolfijnenshow. Tot mijn verbazing bleef deze stek het gehele weekend vrij. Als je dit op zaterdag al ziet en je mag pas op dinsdag beginnen, dan kost het toch wel wat moeite om nog niet te starten met vissen. Maar uit respect voor de andere vissers zat er niets anders op dan netjes te wachten tot dinsdag.  Wel had ik de mogelijkheid om de stek al te voorzien van wat fruit & krill boilies.


Dan werd het eindelijk dinsdagmorgen en kon ik beginnen op “mijn” stek. Als eerste bracht ik de stek in kaart. Dit deed ik met behulp van een voerboot met dieptemeter.  Ik had op voorhand besloten om het voeren anders aan te pakken dan de afgelopen jaren. Bij de aanvang van de sessie voerde ik onmiddellijk 10 kg fruit & krill boilies gemengd met partikels en dit verspreid over twee hengels.Als haakaas gebruikte ik een fruit & krill boilie met daarop zowel een pineapple pop-up als een pop-up maïskorreltje. Een derde hengel ging richting open water met het Jan-en-alleman pva systeem.


De methode van veel voer bleek goed te werken, want voor het middaguur hadden al twee vissen de weegzak  ontmoet. Constant voer op de stekken houden bleek de boodschap want na 8 dagen vissen eindigde de teller op 28 vissen.


De zwaarste vis was een schub van 21 kg en het gemiddelde gewicht bedroeg 13,5 kg. De derde hengel met de pva zakjes leverde geen enkele vis op. Zo zie je maar dat als je de zaken eens op een andere manier aanpakt , dit mooie resultaten kan opleveren. Het één en ander is uiteraard ook afhankelijk van het te bevissen water en de omstandigheden. Geef het eens een kans en onthoud wie niet waagt niet wint.Jan (tram) Jansen